Eko kalčki – pridelani ročno na indirektni svetlobi
Kaj so eko kalčki?
Eko kalčki so zelo bogato hranilo in so izvrsten, naraven vir vitaminov. V njih je tudi po 10-krat več vitaminov kot v odrasli rastlini. Med drugim vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin, ki so boljše od živalskih.
Zakaj so koristni?
Beljakovine v kalčkih so že razgrajene na osnovne oblike ‒ aminokisline in ker hkrati vsebujejo vitamine, to olajša njihovo absorpcijo. Kalčki niso samo lažje prebavljivi, temveč tudi pomagajo pri obnovi celic našega telesa, čistijo kri, pospešujejo prebavo in absorpcijo hrane, pomagajo pri delovanju jeter. Uživanje kalčkov še zlasti priporočamo od jeseni do spomladi, ko ni na voljo veliko zdrave sveže zelenjave. Iz osebnih izkušenj lahko potrdimo, da je uživanje kalčkov izvrstna pomoč pri preventivi proti razno raznim nadležnim prehladom, virozam, gripam in ostalim boleznim, ki se pojavljajo predvsem v hladnejših mesecih.
Kako jih uživamo?
Uživamo jih surove, najpogosteje jih uporabljamo za dodatek solatam, sendvičem, obloženim kruhkom ali namazom. Predvsem v hladnejših obdobjih leta, ko ni na voljo dovolj kvalitetne sveže zelenjave, so kalčki izvrsten vir vitaminov in mineralov tako za mesojedce kot vegetarijance, za mlajše in starejše ljudi.
Katere kalčke pridelujemo?
Pridelujemo več vrst zelenih kalčkov: alfalfa oz. lucerna, rdeče zelje, redkev, rdeča redkev in brokoli.
V čem so naši kalčki posebni?
Naši kalčki imajo razvit klorofil. S klorofilom se v kalčku poveča vsebnost hranilnih snovi, izgradijo se beljakovine in poveča se njegov potencial sončne energije. Klorofil v sveži zelenjavi je izjemno dragocen za ohranjanje naše vitalnosti. Čudo narave – sestava klorofila je neverjetno podobna sestavi hemoglobina v krvi, v bistvu se razlikujeta le v enem atomu: v klorofilu je v osrčju strukture magnezij, v hemoglobinu pa železo.
Kaj o klorofilu pravi literatura?
Klorofil čisti kri in pomaga odvajati odvečne snovi iz telesa; zavira vnetja in ustvarja okolje, ki zavira razmnoževanje bakterij; dezinficira in celi rane; deluje proti arteriosklerozi in kopičenju holesterola; blaži bolečine in krče; čisti sapo in odstranjuje neprijeten telesni zadah … Klorofil deluje tudi z nevtralizacijskim učinkom proti onesnaženi vodi, sevanjem in strupom iz okolja.
Kako že več kot 10 let pridelujemo zdrave kalčke?
Od vsega začetka pridelujemo povsem ekološke kalčke ‒ imamo eko certifikat ‒ obrat za njihovo proizvodnjo pa nam je odobrila Uprava RS Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Prav tako vseskozi kalčke pridelujemo ročno. Kalilne pladnje ob pravem času postavimo na police z indirektno svetlobo, zato da kalčki postanejo zeleni (razvijejo klorofil) in zdravi za uživanje. Pri njihovi pridelavi ne uporabljamo nobenih dodatkov ali kakršnih koli spodbujevalcev rasti. Pridelani so izključno s pomočjo čiste vode. Večer pred pakiranjem kalčke temeljito operemo, počakamo, da se odcedijo in jih shranimo v hladilnik, da se dobro ohladijo.
Kako kalčke pakiramo?
Za individualne naročnike kalčke pakiramo v 50-gramske posodice, za večje odjemalce (vrtce, šole, restavracije ipd.) pa v posode po 200 g. Naročite lahko posamezno vrsto kalčkov ali pa vam pripravimo okusno in osvežilno mešanico vseh vrst, ki jih pridelujemo.